Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » Ці ягоди можна вживати замість аспірину

Ці ягоди можна вживати замість аспірину

 


Лише три порції чорниць i суниць на тиждень суттєво знижують ризик серцевих нападів

Таку пораду дали спеціалісти Американської асоціації серця. Вони пояснюють це тим, що в цих ягодах міститься багато речовин, якi позитивно впливають на серцево-судинну систему.

А фахівці з Гарвардської школи громадського харчування спільно з Університетом Східної Англії провели 18-річне дослідження за участю 93 600 жінок віком від 25 до 42 років. Виявилося, що в тих, хто регулярно вживав чорниці та суниці, ризик серцевого нападу був на 32 відсотки нижчим від тих, хто їв їх раз на місяць.

-- Чим так корисні ці ягоди?

-- Чорницi та суницi містять так звані флавоніди -- рослинні антиоксиданти, -- каже Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії. -- . Це спеціальні молекули, що мають здатність запобігати або сповільнювати окислення клітин. Крім того, ці речовини суттєво знижують ризик інфаркту міокарда, інсульту, атеросклерозу, адже містять антоціани -- речовини, які сприяють очищенню судин. До того ж, вони  знижують рівень холестерину в крові, а також зменшують злипання червоних кров'яних тілець, перешкоджаючи тромбоутворенню. А ще вони позитивно впливають на серце i нервову систему, покращують стан шкiри. Є також данi, що флавоніди поглинають ультрафіолетове випромінення, захищаючи організм від надмірної радіації.

Тому не тільки американські, а й європейські кардіологи наголошують, що для здоров'я серцево-судинної системи необхідно вживати щодня хоча б жменю будь-яких ягід, особливо червоних i фіолетових. Що темніша ягода, то більше в ній флавонідів.

-- А чому зроблено наголос на чорницях i суницях?

-- Чорниця очолює список ягід за кількістю флавонідів разом iз темним виноградом. Вона загалом входить у десятку найкориснiших для здоров'я продуктiв харчування.

Найвiдомiшою властивiстю чорниць є їх сприятливий вплив на очi. Якщо з'їдати склянку цих ягiд на день, можна покращити зір на кілька діоптрій. У чорницях мiститься багато каротину, що поєднується з iншими мiкроелементами саме в таких пропорцiях, якi впливають на гостроту зору. Крім того, регулярне вживання цих ягiд пiдтримує серце, змiцнює судини, активує мозкову дiяльнiсть. Врештi, доведено, що вони протидiють розвитку пухлин.

Що стосується суниць, то їх вживали для здоров'я ще греки та римляни. Крiм iншого (вiтамiну С, органiчних кислот, легкозасвоюваного цукру), вона містить залізо, мідь, кобальт, а також мінеральні солі -- калій, фосфор, кальцій, які відіграють провідну роль у діяльності серцево-судинної системи. А вітаміни групи В потрібні нервовій системі.  Крім того, вони беруть участь у регуляції скорочення серцевого м’яза, знімають спазми судин, нормалізують кровопостачання серця.

Не менш корисний і рутин. Ця речовина, що міститься в суничних ягодах і листі, має антиоксидантну дію і допомагає виводити з організму "поганий" холестерин (той, що засмічує стінки суглобів).

А ще суницi містять речовину, близьку за складом до аспірину (його медики призначають людям із хворим серцем та судинами для профілактики тромбоутворення), -- органічну саліцилову кислоту.

Вона також дозволяє застосовувати суниці як м'який протигарячковий і потогінний засіб. За вмістом саліцилової кислоти (1,36 мг у 100 г ягід) суниці поступаються хіба малині. Крім того, в них багато аскорбінової кислоти (вітаміну С) -- це визнана протизапальна речовина і стимулятор імунітету. Тому раджу впродовж суничного сезону їсти ці ягоди щодня.

А тим, хто має алергію, краще не ласувати суницями. Бо, на жаль, вони можуть спровокувати висипку чи іншу алергічну реакцію. Не рекомендують ягоди давати і малюкам, яким ще немає трьох років.

-- А скільки суничок може з'їсти той, хто не потерпає вiд алергії?

-- Щоб не "передозувати", щодня з'їдайте ягід не більше, ніж уміщується на вашій долоні.

До речі, кілька років тому було проведено дослідження, коли люди з зайвою вагою щодня вживали склянку суниць. Уже за місяць тиск упав у середньому на 3,4%, а рівень холестерину —- на 5 -- 6%. Ці фактори зменшували ризик розвитку хвороб серця в огрядних людей на 17%.

Тому обов'язково скористайтеся ягідним сезоном. Є різні сорти суниці, які дають плоди як на початку літа, так і восени. А сезон чорниці тільки розпочався. Доки є можливість, їжте ці ягоди свіжими -- щонайменше склянку щодня. А на зиму їх можна заморозити чи висушити. Фахівці з Гарварду, наприклад, кажуть, що ці прості зміни у харчуванні можуть суттєво покращити здоров'я.

скачать dle 12.1




ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

ПОПУЛЯРНЕ / КОМЕНТАРІ
  1. Жахлива ДТП у Виноградові: на мосту лоб у лоб зіткнулись "Skoda" та мінівен "Seat" (ФОТО)
  2. Міськрада Виноградова змінить правила паркування у центрі міста
  3. Після 2 діб блокади в Сасові селяни заблокували всю транспортну розв'язку (ФОТО)
  4. Завтра перекриють дороги на двох вʼїздах у Виноградово
  5. У закарпатському селі випав град розміром як куряче яйце, потрощивши авто і будинки (ФОТО)
  6. Обкурений водій спричинив ДТП у Виноградові (ФОТО)
  7. Не пропустіть! Вечір боксу у Виноградові
  8. Виноградів: затримано прикордонника під час отримання хабаря
  9. На Виноградівщині почався капітальний ремонт автодороги «Вилок – Виноградів»
  10. Молодий прикордонник, якого вчора затримали на хабарі у Виноградові, може не побачити волю останні 10 років

«    Червень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930